Spelar du instrument, sjunger eller är någon annan typ av musiker? Då kan det vara skönt att ha en plats som är helt ljudisolerad och där du kan arbeta med musiken utan att bli störd, eller störa någon annan.

Ett bra tips är att bygga en egen musikstudio. Det kan du antingen göra genom att välja ett rum i ditt hem som du inte använder, eller genom att bygga en ny liten stuga ute i trädgården. Väljer du att bygga en separat studio i din trädgård rekommenderas det att du anlitar hantverkare. Trots att det inte är jättesvårt att bygga ett rum är det bra om allting blir rätt vid första försöket. Och för att vara säker på att det blir rätt kan en snickare vara bra. Det kan även vara smart att kontakta Villatakspecialisten för hjälp med taket. Villatakspecialisten ser till att ditt tak blir perfekt, medan andra snickare tar hand om resten av den lilla byggnaden.

Två rum – inspelningsrum och kontrollrum

En musikstudio bör ha minst två rum, eller ett rum som du delar i två delar. Kontrollrummet och inspelningsrummet bör nämligen hållas i separata utrymmen. Du kan dock kombinera de båda rummen ifall du inte har plats för två separata.

Det kräver en del planering och rätt produkter för att skapa ett bra rum där du har både kontrollerna och inspelningsutrustningen. Innan du börjar bygga rummet kan det därför vara smart att du skriver ner allt du behöver. Det blir då lättare att planera hur stort utrymme du behöver.

Inredningen

När du har rummet och all utrustning kan du börja inreda din studio. Det kan du göra lite hur du vill, om du vill sätta upp bilder på Laleh eller andra artister, eller kanske bara ställa ut några blommor. Tänk dock på att placera allt du kommer använda regelbundet på en plats där du lätt kan komma åt dem.

Ett alternativ för hur du kan gå till väga är att skapa en skiss av din studio. Du behöver mer planering ju mindre rummet är. Skriv ner alla dina önskemål och se om det är möjligt genom att placera ut sakerna på din skiss innan du börjar inreda. Glöm inte att ljudisolera rummet. Det kommer dessutom göra studion aningen mindre. Så gör det innan du börjar planera inredningen.

Den rätta akustiken

Sist men inte minst får du inte glömma bort att tänka på akustiken. Det är en av de viktigaste delarna när det kommer till rum där du ska spela in musik. Det är viktigt att rummet har en akustik som gör att ljudet låter rätt. Akustiken kan låta annorlunda beroende på var du placerar all utrustning och alla möbler. Rumsdimensionerna kan även påverka den en hel del.