Om vi tar en titt på dagens artister finns det faktiskt många visförfattare som vi anser förtjänar lite uppmärksamhet. En av dessa är visdrottningen Laleh.

Kort om Laleh

Laleh Pourkarim föddes år 1982 i Iran och kom till Sverige som 10-åring. Hon är inte bara låtskrivare och musiker, utan även musikproducent och skådespelerska. Laleh slog igenom som artonåring när hon fick en roll i ”Jalla! Jalla!”, men sedan dess har hon fokuserat mindre på skådespeleri och mer på musik.

Hon började skriva låtar samtidigt som hon gick på gymnasiet, och när hon var redo att ta studenten hade hon blivit erkänd som en skådespelare, och även blivit erbjuden skivkontrakt.

Under sin karriär har hon dessutom blivit tilldelat ett antal pris, bland annat Grammis för ”Årets nykomling”, ”Årets artist”, och ”Årets producent” år 2006. Hon blev tilldelad ytterligare två Grammis år 2016 för ”Årets producent” och ”Årets pop”.

I allmänhet är Laleh en mångfacetterad konstnär och musiker. Musiken spänner mellan visor, till rock och pop. Lalehs styrka anses vara en kombination av hennes musik och texter, men det som främst ligger bakom de enorma genomslagen är texterna. Hon är en riktig berättare och alla låtar har sin egna historia. De är ibland skrivna om någon annan person och ibland skrivna i ”jag-form”.

Lalehs musik lämnar ingen person oberörd. Hon skriver texter som stannar hos alla som lyssnar och som de flesta kan relatera till på ett eller annat sätt. Cornelis Vreeswijk anses vara en av hennes största inspirationskällor. Sättet hon berättar om människor och samhället påminner lite om hur Vreesvijk berättar i sina texter. Men Laleh är, till skillnad från Vreeswijk, mer uppskattad i fler sammanhäng än de musikaliska.