En begravning är en tillställning som ofta kan kännas tung. Det behöver inte vara fel i sig. Sorg är tungt, men begravningen kan vara positiv genom att det blir ett avsked och genom att den kan bli ett viktigt steg i sorgearbetet. För att begravningen ska få de positiva effekterna är det bra om den känns personlig, som att den verkligen handlar om personen som gått bort. Ett sätt att nå dit är att välja musik som personen tyckt om, eller som av andra anledningar känns personlig.

Vilken musik passar bäst?

Tidigare var det mest psalmer eller religiös musik som användes på begravningar, men idag är det okej att använda nästan vilken musik som helst. Känner du dig osäker kan du kontakta Lova begravningsbyrå, församlingen där begravningen ska ske eller begravningsförrättaren. De kan ge svar på om musiken du valt är lämplig. För det allra mesta är svaret ja.

Passar musiken alla?

Det svåraste kanske inte är att välja musik som godkänns av dem som håller i begravningen, utan att hitta musik som kan kännas finstämd och personlig – och som passar alla som ska närvara. På samma sätt som valet av musik kan vara en hjälp i sorgen kan den bli något som skapar konflikter. När det gäller dödsfall är det alltid stor risk att konflikter uppstår och blir värre än de skulle ha blivit vid andra tillfällen. Så det kan finnas skäl att ta hjälp med valet just därför, för att ni inte ska sitta ensamma med valet och bli oense. Musik som ofta väljs kan vara lättare för alla att acceptera, eftersom valet då inte framstår som provocerande på något sätt. Samtidigt är det viktigt att det känns rätt och personligt. Det är med andra ord inte en lätt sak, att välja vilken musik som ska rama in ceremonin.

Hur ska musiken framföras?

Det finns möjlighet till olika sätt att få musiken framförd. Att kyrkomusikern spelar efter önskemål är vanligt. Det är också möjligt att använda musik från en skiva eller streamad källa. Det vanligaste är dock livemusik, antingen från kyrkomusikern eller från en solist eller grupp som anlitas för begravningar. För att få tag på en solist kan du kontakta kyrkan eller den som ska hålla begravningen, de har ofta kontakt med solister som brukar anlitas för begravningar. Det är också möjligt att få hjälp med det av begravningsbyrån. Känner du själv till någon solist du vill anlita går det också bra.