Det senaste året har det talats en hel del om att musikbranschen har varit i kris, eftersom de inte kunnat göra spelningar live. Men det finns fortfarande en hel del bra sätt att stötta dina favoritartister och musiker och i det här inlägget ger vi dig några exempel.

Köp merchandise

De allra flesta etablerade artisterna säljer merchandise. Merchandise är produkter man tagit fram för att promota artisten genom att trycka deras ansikte, namn eller dylikt på olika produkter som går till försäljning. Att köpa merchandise är ett bra sätt att stötta din favoritmusiker på och dessutom är det ett bra sätt att visa att du är ett fan, vilket i sin tur kan vara ett sätt för andra att bryta isen. Det finns en hel del olika produkter du kan köpa; allt från kläder till inredning och till mobilskal. Det finns till exempel snygga iphone 12 pro skal som du kan köpa som de är och sedan smycka dem med klistermärken med din favoritartist på. Men en del artister har även tagit fram färdiga mobilskal med deras ansikte eller logga på.

Streama eller köp

Att lyssna på musik är något som hjälper artisterna men också musikerna och producenterna bakom. Det är inte många ören det handlar om per stream, men du ska hellre välja att streama musik genom en musikstreamingstjänst eller köpa musik istället för att olagligt ladda ner musiken. När en artist blir streamad mycket på till exempel Spotify klättrar de i topplistorna, vilket i sin tur kan leda till att fler hittar till artisten och börjar lyssna på deras musik. Du kan också välja att köpa musik från dina favoritartister eller band. Numera är det inte lika vanligt att man köper fysiska skivor. Möjligheten finns fortfarande, men de allra flesta använder sig istället av digitala musiktjänster. Ett exempel på en musiktjänst där du köper den musik du lyssnar på är Apple Music.

Visa din uppskattning

Ett annat bra sätt att stötta dina favoritmusiker är genom att berätta det för dem. Idag har de allra flesta sociala medier där du kan följa bland annat musiker. Du kan visa din uppskattning på ett enkelt sätt genom att gilla deras inlägg, dela deras musik och om du vill kan du välja att kommentera och berätta vad deras musik betyder för dig. Om du inte vill att alla ska se din kommentar kan du istället välja att skicka ett DM på Instagram och hoppas att artisten ser vad du har skrivit. En del musiker har sin e-postadress synlig dit du kan skicka dina beundrarbrev.