Musikaler är en sorts scenkonstföreställning som innehåller musik, sång, dans och dialog. Till skillnad från till exempel vissa operaformer är det inte ett måste att musiken är bärande i musikaler. Det bidrar dock en hel del till handlingen när både sången och musiken är uppblandad med dialog och dans.

Själva ordet ”musikal” kommer från engelskans ”Comedy” och ”Musical”, vilket i en direkt översättning betyder att en musikal är en musikalisk komedi. Det stämmer många gånger, men samtidigt har genren ändrats en hel del. Idag finns det musikaler som både är roliga och de som handlar om mer seriösa ämnen.

Musikalen började först få ett fästa under 1910-talet. Det var dock först under 1920-talet som musikalen blev en etablerad genre. Det i sin tur blev en rejäl tillgång för kvarter som till exempel Broadway. Drygt 10 år efter att musikalen slog igenom som en genre började de första musikalfilmerna dyka upp. Varför dessa filmer blev så uppskattade är inte svårt att gissa, speciellt med tanke på hur populär genren hade blivit.

Idag visas musikaler på flera platser runt om i världen. Broadway i New York är nog en av de mest kända platserna, men även London är känd för flera musikalföreställningar.