Opera går att beskriva som en genre av musikteater. Det betyder att musiken i en scenkonstuppsättning har en bärande roll. Operan kommer från konstmusiken som var populär, och vanligt förekommande, i västvärlden under barocken. Operan har genom historien sett väldigt annorlunda ut, det hela berodde på vilka moderniteter som förekom inom teater, konsten och musiken under de olika perioderna.

Opera har även ett antal underkategorier, de vanligaste är Opera seria och Opera buffa. Opera seria kommer från de underhållare som underhöll under hoven och adeln. I denna underkategorin är musiken i stort sett helt bärande och det förekommer inte lika många talande inslag.

Opera buffa däremot kommer från den folkliga underhållningen. Denna underkategori är nära släkt med gyckelspel, satirspel, folklustspel och liknande. Ytterligare en sak som gör att Opera bugga sticker ut i mängden är att den blandar in en talad dialog, vilket inte många andra varianter av operagenren gör. Det är dessutom genom denna genren som musikal sägs utvecklats från.

Vill du fördjupa dig ännu mer i ämnet opera finns det här en tidskrift som handlar just om operaämnet. Det finns flera intressanta artiklar och texter.