De flesta har antagligen hört talas om Ludwig van Beethoven, i alla fall namnet. Han var verksam inom den Klassicistiska traditionen men bidrog även en hel del till romantiken. Beethoven har hyllats för att vara en av de, genom tidernas, mest inflytelserika kompositörerna.

Beethoven valde att bosätta sig i Wien runt 20-års ålder. Han studerade där under Joseph Haydn och fick ett gott rykte om sig relativt snabbt. Tyvärr började Beethovens hörsel att förändras. Det ledde till att han till slut var helt döv. Men trots detta fortsatte han att dirigera och komponera. Hörselproblemen påverkade dock honom väldigt starkt genom livet, han försökte till och med ta livet av sig.

En intressant fakta om Ludwig van Beethoven är att han var barnbarn till en musiker med samma namn, en musiker som hade ett flamländskt ursprung.

Beethovens föräldrar fick sammanlagt sju barn, men endast Ludwig och två yngre överlevde. Den första musikaliska skolningen han fick började vid fem års ålder, och det var av hans farfar. Han gjorde sitt första framträdande redan vid sju års ålder.

Under livet förälskade sig Beethoven flera gånger men förblev ändå ogift. Han gick bort år 1827 som en väldigt framgångsrik men försvagad man.